Ana Sayfa

21 Mayıs 2013

Yaz Dolmasi Tarifi

Yaz Dolması Tarifi Hazırlanışı
Yaz Dolması Tarifi
Malzemeler
4 Adet Patlıcan
8-9 adet dolmalık biber
3 adet kabak
Harcı için
4 adet domates
Yarım demet maydanoz
4-5 diş sarmısak
Bir tutam taze nane
Tuz, Karabiber ve pulbiber

3 kaşık zeytinyağı
1 Yemek kaşığı domates salçası
300 gr yarım yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç 
Sosu için
4 diş sarmısak
1 Yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, pulbiber
1/2 limon suyu

Hazırlanışı
5-6 kişilik olan bu dolma tarifi 1.5 saat sürüyor.Yaz ayında çok sık yapılan bu tarif için öncelikle iç malzemeyi hazırlayın domatesleri soyup yemeklik doğrayın soğanı soyup  küp küp doğrayın sarmısaklarıda soyup doğrayın naneyi ve maydanozuda yıkayıp doğrayın bir yandanda pirinçleri sıcak su ile ıslatın doğradığınız tüm malzemeyi ayrı ayrı tabaklara koyun tencereye kıymayı alın kavurmaya başlayın suyu çekene kadar pişirin ve zeytin yağını ilave edin içine soğan ve sarmısaklarıda koyup karıştırın domatesleride ilave edip karıştırın pirinçleri süzgeçe alıp yıkayın ve bunuda süzüp kavurduğunuz kıymanın içine atın salçayı tuzu pulbiberi ve maydanoz ve naneyide atıp karıştırın içine bir çay bardağı sıcak su katıp karıştırın suyunu çekince kapağını kapatıp dinlenmeye bırakın. Sebzeleri alın patlıcan dolmalık biber ve kabakları saplarını kesip çıkartın ve patlıcan ve kabağın içini oymaya başlayın hazırladığınız tüm dolmalıkları yıkayın patlıcanlar için ve kabaklar için kapak yapmak için oymadan önce kapak kesin bir patlıcandan iki tane dolma porsiyonu çıkıyor bu yüzden iki tane kapak yapın kabaklar içinde daha sonra içlerini boşaltın biberlerinde saplarını atmayın çekirdeklerini temizleyip yıkayın tüm dolmalıkları büyük bir süzgeçte süzün sosunu hazırlamak için sarmısakları soyup dövün küçük bir tencereye salcayı zeytin yağını alıp salçayı pişirn sarmısaklarıda içine atın tuz pulbiberide atın ve içine 1,5 litre su koyup kaynamaya bırakın yarım limon suyunuda sıkıp kaynatın büyük bir tencereye dolma ızagaranız var ise yerleştirip dolmaların içlerini doldurmaya başlayın ve kendi sapları ve kapakları ile kapatın kürdan ile dolmaların etrafında 3-4 delik yapın ki içine soslu su girip pişsin tüm dolmaları doldurduktan sonra üzerine kaynayan sosu dökün ve tencereyi ocağa koyun kaynadığı zaman kapağı kapatıp kısık ateşte 35-40 dakika pişrin ve sıcak olarak servis yapın afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder